Pages

Pages

December 17, 2013

AIS KRIM BUATAN SENDIRI

Assalamualaikum..

Hari ini terlancarlah my new project iaitu... Homemade Ais Krim!! Ermm.. nyummy.. Fiza memang suka makan ais krim lebih- lebih lagi perisa vanilla. Dah lama Fiza tak makan ais krim vanilla, kali terakhir makan tak salah 4 bulan lepas kot dengan abang.

Idea tercetus lepas terpandang resepi ais krim paddle pop dalam page buku resepi dalam Facebook. Terima kasih kepada yang post resepi ais krim tu. Terliur tengok gambar ais krim dalam page tu maklumlah pencinta ais krim katakan. Apa lagi, maka mulalah pencarian dari blog ke blog termasuklah ke youtube demi mencari resepi terbaik dan tersenang untuk buat ais krim. Dipendekkan cerita ini lah resepinya..

Tarraaa....!!

Resepi Ais Krim Homemade Perisa Kopi dan Vanilla

Bahan-bahan:

1 tin susu cair
1/4 tin susu pekat manis
1 biji telur
1 sudu besar ovalette
2 sudu besar esen vanilla
1 sudu besar tepung jagung
sedikit air (dalam 3 sudu besar)

Perisa: 1 tiub coffee lingzi dan satu sudu besar esen vanilla

Cara- cara membuat: 

1. Masukkan susu cair, susu pekat manis, telur, ovalette, esen vanilla dan sedikit air dalam mixer dengan menggunakan kelajuan sederhana. ( Adunan susu cair dan susu pekat ditambah dengan tepung jagung dan dimasak atas api sederhana dahulu sebelum dipukul dengan bahan- bahan lain)

adunan dalam mixer mulanya hanya 1/5 bekas


2. Adunan dipukul selama 30 minit atau sampai menjadi gebu, likat dan berkrim. Rupanya lebih kurang macam ais krim masa cair. Adunan akan naik 3 kali ganda daripada asal.

3. Selepas itu, tuang adunan kedalam bekas ais krim. Boleh dapat dalam dua bekas ais krim 1.5L


paras adunan selepas dipukul sebati.. naik tinggi kan  dari asal? dah nampak sungguh berkrim dan nyummy.. 
4. Maka mulalah proses memperisakan ais krim. Fiza buat dua perisa.
      (a) Vanilla : tambahkan satu sudu besar esen vanilla dan kacau sebati
      (b) Kopi : taburkan serbuk coffee instant lingzi dan kacau sebati

5. Masukkan kedalam peti ais ditempat sejuk beku. 

Fiza baru buat ais krim ni malam tadi. Tak sabar nak tunggu esok, nak tengok hasilnya macam mana. 

Sebenarnya resepi ni ada banyak versi. Ada yg kisar balik selepas dibekukan selama 3-4 jam dan sejuk beku semula semalaman. Ada juga yang sejukkan selama 30 minit dan kisar balik (ulang 3 kali) sebelum sejukkan semalaman sebelum dihidangkan. Fiza pilih versi seperti diatas, sebab senang.

Apa-apa pun kena tengok hasilnya esok pagi.. mudah-mudahan menjadi.. InsyaAllah..

All is Well Fiza...!





No comments:

Post a Comment